Fortafande ett problem.

Internet Explorer 6

ie6Internet Explorer 6, kanske mer känt som IE6, är en webbutvecklares mardröm. Det är via din webbläsare du konsumerar webben, och det är via densamma säkerhet och utseende renderas. Därför är det mycket viktigt att ha en uppdaterad webbläsare. Av den enkla anledning att det finns ett tiotal olika webbläsare att välja på, måste en ansvarsfull utvecklare bygga in stöd för varje enskild webbläsare när man bygger en hemsida.

IE6 släpptes 2001. Samma år skedde terroristattacken på WTC, och försatte hela västvärlden i skräck. Samma år tillträdde George W Bush sin post som president för USA. Om du mot förmodan inte klippt dig sedan dess, bör ditt hår idag vara 1,6 meter långt. Personligen gick jag i mellanstadiet under detta år.

Trots att tekniken har rusat fram, inte minst senaste åren med smartphonens revolution, finns detta arv från Jonas Hallbers mamuttid kvar. Utvecklare arbetar fortfarande med att få hemsidor att fungera i IE6. Arbetar är kanske fel ord, kämpar stämmer bättre in. Till saken hör att denna webbläsare redan 2001 inte följde de gemensamma standarder som satts upp för webben.

Tidigare under dagen analyserade jag lite statistik från en av våra större kunders hemsida. Det visar sig att 7,2 % av deras besökare använder sig av IE6. Som en jämförelse använder 3,1 % av alla webbanvändare i Venezuela sig av IE6.

Hur kommer det sig att var 16 besökare fortfarande använder webbläsare från 2001? Svaret på frågan är enkel. Det handlar ofta om att användaren är dåligt informerad. Främst är det företag som inte uppgraderar sina användares datorer tillräckligt ofta. Faktum är att den mycket korta tid det tar att uppgradera din webbläsare, kommer tjänas in på två månader i intjänad väntetid på webben. Detta baserat på den Svensson-webbanvändaren. Dessutom har du möjlighet att se snygga hemsidor, och använda tjänster såsom Google, FaceBook och YouTube, som slutat stödja IE6. För att inte tala om att slippa den frustration du känner när du lämnat datorn efter en stunds användande av IE6.

Det finns inga kända rättighetsavtal mellan användare och Microsoft som förbinder slutkund att inte kunna uppgradera sin webbläsare. Microsoft har gått så långt att de till och med tillåter uppgradering av Internet Explorer även på piratkopierade versioner av Windows XP. Skulle du mot förmodan inte ha möjlighet att uppgradera Internet Explorer 6, testa då någon av de ännu bättre alternativen Safari, Firefoxoch Chrome.

Varför har inte Microsoft gått ut hårdare med att marknadsföra sina nya webbläsare? Svaret stavas Windows XP. Detta mycket eminenta operativsystem från Microsoft är idag utdaterat. Det fungerar utmärkt på alla datorer inklusive Mac, och stödjer de flesta program. Företag som utvecklat sina egna kassasystem eller andra mjukvaror är ofta bundna till att använda XP, och kan därmed inte uppdatera sina datorer. Microsoft föredrar att du köper ett nytt operativsystem istället för att uppgradera din webbläsare. De tjänar inte ett korvöre på att du uppgraderar din webbläsare, men desto mer på att du köper nytt operativsystem, exempelvis Windows 7.

Vad kan du göra för att uppdatera?

Gå till microsoft.se och uppdatera. Microsoft ger dig som IE6-användare tydliga instruktioner så att du vet precis hur du lämpligast går tillväga.


nyweb-logga-flat

Integritetspolicy | Cookies

Copyright © 2016 NyWeb AB.
All Rights Reserved.

Kontaktinformation

NyWeb AB
S:t olovsgatan 66
731 31 Köping
Telefon: 0221-45 62 10
Mobil: 076 234 04 72