Roligaste Sommarjobbet, en kurs för unga entreprenörer.

Roligaste Sommarjobbet i Köping - Arboga - Kungsör 2014

NyWebs delägare Tom föreläser ofta för unga, på skolor, event eller andra evenemang. När det blev dags för Roligaste Sommarjobbet att dra igång i Västmanland så kontaktade Indivator AB Tom och frågade om han ville bli handledare för unga sökande till Roligaste Sommarjobbet. Tom brinner för att hjälpa till så svaret var ganska enkelt.

Läs mer om roligaste sommarjobbet här.

En sammanfattning av Roligaste Sommarjobbet i KAK 2014

Kickoff-veckan

När deltagarna kom till Högskolecentrum i Arboga på måndag morgon var det många som var nervösa. De visste nog inte riktigt vad de skulle förvänta sig, och självklart är det lite läskigt att träffa så många nya människor på en och samma gång. Men vi handledare gjorde vårt bästa för att lätta upp stämningen: vi presenterade oss själva på ett roligt sätt, berättade kort om vad som väntade dem och lät sedan deltagarna under lekfulla former presentera sig själva för varandra. Hela måndagen ägnades egentligen åt till att skapa en bra sammanhållning i gruppen. Vi ville verkligen att deltagarna skulle känna sig avslappnade och trygga med varandra, då det är avgörande för att de ska våga genomför övningar tillsammans och utmana sig själva och varandra.

Redan på tisdagen var det dags för deltagarna att börja komma på sina affärsidéer. Naturligtvis var det inte helt lätt för alla att bestämma vad de skulle göra – att tänka på affärsidéer är ju inte något ungdomarna brukar göra till vardags. Men efter ett par workshops fick vi igång deras kreativitet och ganska snart hade vi fyllt en hel tavla med idéer.

Under onsdagen, och resterande delen av kickoff-veckan, arbetade sedan deltagarna, enskilt och i grupp, med att utveckla sina affärsidéer och sin affärsplan. Vi höll några föreläsningar på teman som försäljning, marknadsföring och ekonomi, och vi utmanade vid flera tillfällen deltagarna genom olika former av praktiska övningar. Till exempel gav vi deltagarna en penna och lät dem sedan under 45 min gå iväg och försöka byta till sig något så värdefullt som möjligt. Detta tvingade dem att ta kontakt med främmande människor, och även om det var många som tyckte det var nervöst så var det tydligt att övningen framkallade mycket skratt och gav deltagarna insikten att det ju faktiskt inte är så farligt att prata med okända människor.

Kickoff-veckan avslutades med ett "Draknäste" – ett moment där deltagarna ska presentera sin affärsplan för en panel av experter, eller "drakar" som vi kallar dem. Dessa var Micael Ljungström (Ferrita Sweden AB), Christina Ström (Köpings kommun), Thomas Ljungqvist (fotograf), Mathias Axelsson (Axelssons trafikskolor) och Ulf Johansson (Turistbyrån Arboga). Många gruvade sig länge inför detta moment. Att presentera inför grupp är ju något som de allra flesta tycker är obekvämt som det är, och att göra det för hela gruppen och för en jury var såklart en stor utmaning för många. Men samtliga deltagare genomförde momentet, fick positiv feedback på sin affärsidé och jag är övertygad om att alla deltagare växte mycket av uppgiften och kände sig bättre rustade inför de kommande veckorna med företagande.

Företagandet

Under veckorna med företagande handlade vårt arbete som handledare mest om att hålla samtliga deltagare på samma motivationsnivå som under kickoff-vecka, d.v.s. hög energi, mycket glädje och en känsla av att allt är möjligt. Att skapa sitt eget sommarjobb är naturligtvis en utmaning, och många gånger mötte deltagare på stora hinder och ville byta affärsidé eller ge upp. Att vi då snabbt hjälpte dem att komma igång igen var helt avgörande för deras motivationsnivå och därmed deras framgång som RS-deltagare.

Varje vecka samlade vi hela gänget för en gemensam gruppträff, där vi delade med oss av med- och motgångar, gav varandra tips och såg till att ha roligt tillsammans. Vi var måna om att alla deltagare hela tiden skulle känna sig som en naturlig del av gruppen, och att relationen mellan oss handledare och deltagarna skulle vara så bra så att de kände att de alltid kunde ringa oss om det var något. Vår upplevelse är att vi lyckades bra med att skapa en bra relation till deltagarna, och jag tror och hoppas att de känt att de fått ett bra stöd i sitt företagande.

Efter tre roliga och kreativa veckor men hårt arbete samlade vi gruppen igen för en avslutningsträff. Vi utvärderade sommaren, gav pris till de deltagare som utmärkt sig lite extra och samtliga deltagare fick också ett diplom. Det var väldigt roligt att som handledare få reflektera över sommaren tillsammans med dem och få höra dem berätta om sina lärdomar och äventyr. Den kanske viktigaste insikten som många deltagare fått under programmet var att man måste jobba för att tjäna pengar – att ingenting kommer gratis. Och om man jobbar hårt så får man mer jobb, och så rullar det på. Jag personligen tycker att det kanske var den allra viktigaste lärdomen för deltagarna, att de förstår att hårt arbete lönar sig.

Slutligen vill jag bara säga att det har varit helt fantastiskt att få se deltagarna utvecklas under dessa veckor. Många har verkligen gjort en enorm personlig resa, och vi säger att starta företag som sommarjobb ska vara det roligaste sommarjobbet, men jag tror nog att det allra roligaste sommarjobbet den här sommaren var att handleda dessa ungdomar.


nyweb-logga-flat

Integritetspolicy | Cookies

Copyright © 2016 NyWeb AB.
All Rights Reserved.

Kontaktinformation

NyWeb AB
S:t olovsgatan 66
731 31 Köping
Telefon: 0221-45 62 10
Mobil: 076 234 04 72